Как да продам или закупя имот в Република България, когато се намирам в чужбина?

Преди време латвийски гражданин се обърна с молба да се продаде наследствен недвижим имот в гр. София, като за целта се наложи да се намери купувач и да се изгони лице, което се беше настанило в имота. Кантората извърши проверка и се установи, че „наемателят“ от години заплаща наем , но на лице, което не е оторизирано от наследниците на починалия.
Често в подобни казуси се налага бърза намеса, без която недвижимият имот не може да бъде продаден, а наследниците се нуждаят от средства- било за закупуване на друг имот, било за задоволяване на свои потребности. Те обаче нямат време и възможност заедно да извършат необходимите действия по намиране на купувач, попълване на всички необходими документи, заплащане на дължимите местни данъци, изповядване на сделаката пред нотариуса и т.н. Налага се след продажбата да бъдат сменени и партидите на имота за задължения към електроразпределително дружетво, кабелен оператор, водоснабдителна фирма и т.н.
В този случай е добре да се намери доверено лице, което да се ангажира с цялата тази процедура. Понякога се налага да се предприемат действия и от правен характер- подаване на молби за съдействие, завеждане на граждански и наказателни дела, преговори и срещи с множество лица. Но при наличие на пълномощник, който да е и адвокат, могат да се избегнат допълнителни разходи и усложнения, тъй като би могло в зависимост от конкретиката на случая да избере разрешение, което спестява ред усложнения.
Независимо от това в колко различни държави се намират наследниците, след изпращане на съответните документи от тях до пълномощника, той може да се ангажира с цялата процедура от началото до края и да гарантира изплащане на сумата по сметката на заявителя.
Повечето адвокати имат т. нар. доверителни сметки, по които могат да преведат продажната цена, което става бързо и удобно, а сметката не подлежи на запориране и затова гарантира на продавача сигурност и надеждност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *