Как някои семейства бързо осиновяват деца в България?

Наскоро мой клиент разкри как понякога в страната се извършва зад гърба на социалните служби бързо осиновяване на дете от семейство, което по една или друга причина не може да си роди свое.

Издирва се самотна майка, която е обявила, че не може да се занимава с отглеждане на невръстната си рожба и е готова да я предостави на семейство с по- големи възможности.

Чрез законовата процедура на припознаване мъжът от двойката става по административен път родител на детето. Впоследствие рожденната майка на детето се съгласява й съпругата на мъжа, припознал детето, да стане осиновителка на детето-  по съдебен ред.

По този начин се заобикаля дългата и тромава процедура по осиновяването от двама родители, съответното дълго административно проучване и неизвестните около това дали семейната двойка ще бъде предпочетена за родители на конкретното дете.

За съжаление, държавата провокира подобни ситуации с деца, тъй като не съдейства в разумни срокове на тези, които желаят да осиновят деца, които така или иначе ще бъдат изоставени от родителите си.

Проблемът е, че това не защитава интересите на детето, тъй като е възможно осиновяващата двойка да не е подходяща за родители на детето, но на практика държавата няма почти никакви форми за намеса при така описаната ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *